Revista ATENEUS
- Ateneu de la Vall de Llémena
- Dec 28, 2023
- 3 min de lectura
Actualitzat: Jan 11, 2024
La revista ATENEUS, de la Federació d'Ateneus de Catalunya, ha publicat l'article DOS JOVES ATENEUS EN EDIFICIS HISTÒRICS A BANDA I BANDA DEL TER: L'Ateneu de la Vall de Llémena i l'Ateneu i el Centre Republicà de Bescanó (Revista Ateneus, núm. 31, novembre 2023).

Transcripció de l'article sobre l'Ateneu de la Vall de Llémena, escrit per l'ateneista Miquel Bohigas:
"L’any 1990, gent de procedència heterogènia però amb inquietuds coincidents, va promoure l’Ateneu de la Vall de Llémena, un projecte integrador i participatiu que, conjuminant la cultura i el compromís social, permetés aprofundir en el coneixement del territori, interpretar-ne el present i afrontar el futur amb determinació.
L’Ateneu va nèixer a redós de la Biblioteca de Sant Gregori i fins a l’any 1996 no va tenir una seu pròpia, la rectoria de Cartellà, cedida a precari durant 25 anys pel bisbat de Girona. La rectoria, al costat de l’esglèsia de Cartellà, forma part d’un petit veïnat a uns cinc quilòmetres de Sant Gregori, cap i casal de la Vall. Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys el manteniment de l’edifici ha suposat una càrrega important per a l’Ateneu, que hi ha esmerçat molts recursos en millorar els espais per adequar-los a les necessitats de cada moment. Resta pendent, però, una reforma peremptòria que consolidi l’estructura i en refaci la teulada. L’any 2022 l’edifici va passar a mans de l’Ajuntament de Sant Gregori i, en aquests moments, resta pendent de signar un conveni que permeti seguir utilitzant el vell edifici del segle XVII com a seu de l’entitat.
Per la seva ubicació, la rectoria només s’utilitza en esdeveniments programats (juntes de govern, assemblea general, casal d’estiu, club de lectura, festivitats, exposicions …), tot i que els socis també poden disposar-ne, prèvia autorització de la junta.
Les tertúlies setmanals de la primera època (“assemblea cívica permanent”, en paraules del primer president Joan Canadell) van ser la llavor d’iniciatives tan diverses com la revista La Llemenenca i els festivals de La Carbonera (2000-2002), de vida efímera, però amb una gran repercussió; o el nonat Ecomuseu de la Vall de Llémena, una proposta per transformar el territori que, malauradament, no va reeixir. N’ha quedat com a testimoni la maqueta de la Vall, actualment a la Biblioteca de Sant Gregori. D’aquelles tertúlies primerenques també en va sorgir el Casal de Cartellà, un casal alternatiu basat en l’educació en el lleure que s’ha dut a terme cada estiu sense interrupció des de l’any 1997.
Durant anys, el Casal ha estat una de les principals fonts de captació de nous associats (per entrar al casal cal ser soci de l’Ateneu), tot i que no sempre aquesta captació ha implicat una vinculació real amb l’Ateneu ja que, massa sovint, quan la mainada deixa d’acudir al casal, els pares es desvinculen de l’entitat. Donat que l’Ateneu se sosté primordialment amb les quotes dels associats, caldria esmenar aquesta tendència i consolidar el nombre de socis –actualment 198– assegurant-ne la permanència més enllà de la participació en el casal. Cal tenir en compte que, llevat del casal, totes les activitats que organitza l’Ateneu són gratuïtes i estan obertes tant als associats com als que no ho són.
A més del casal, un club de lectura ben consolidat, amb dotze anys d’experiència, i la secció excursionista, amb sortides mensuals per la Vall i més enllà, mantenen el pols de l’entitat. També els cicles de conferències, com el de l’any passat, “Art i dona”, que es va cloure amb una mostra d’obres de dones artistes de la Vall. Una exposició que va donar peu a la primera trobada d’artistes de la Vall (#llemenart 2023) que va reunir a Cartellà més de trenta artistes de disciplines diverses. Una experiència gratificant que tindrà continuiuat l’any vinent, i que té com a precedent el Projecte Biblioart, que l’any 2015 va merèixer el 1er. Premi a la Creativitat Artística dels premis Ateneus de la FAC. Un premi que es va afegir al Primer Premi a l’Activitat Sociocultural que l’any 2011 la FAC va atorgar a la Festa Remença de la Vall de Llémena.
Enguany s’ha programat el cicle de conferències “El món que ve”, amb ponents ben qualificats que ens han d’ajudar a reflexionar sobre els reptes per afrontar el futur.
D’altra banda, els Premis Ateneu per a estudiants de batxillerat, que s’atorguen cada any a treballs de recerca sobre la Vall, cerquen l’apropament dels joves a l’entitat, bo i promovent el coneixement del territori.
Comments