top of page

El Casal d'estiu de Cartellà

Des de l’any 1998, l’Ateneu de la Vall de Llémena organitza el Casal d’Estiu durant el mes de juliol a la Rectoria i a les escoles de Cartellà, indret que fa que bona part del seu al·licient sigui el contacte amb la Natura. 

L'organització del Casal està en mans de professionals del lleure, sota la tutela de l’Ateneu i amb una comissió de pares i mares que vetlla perquè no es perdi l’esperit del Casal.

Per participar al Casal és requisit necessari que els pares de la mainada siguin sòcis de l’Ateneu de la Vall de Llémena. 

Durant anys, el Casal ha estat una de les principals fonts de captació de nous associats, tot i que no sempre aquesta captació ha implicat una vinculació real amb l’Ateneu ja que, massa sovint, quan la mainada deixa d’acudir al Casal, els pares es desvinculen de l’entitat.

 

Donat que l’Ateneu se sosté primordialment amb les quotes dels associats, caldria esmenar aquesta tendència i consolidar el nombre de socis assegurant-ne la permanència més enllà de la participació en el Casal. Cal tenir en compte que, llevat del Casal, totes les activitats que organitza l’Ateneu són gratuïtes i estan obertes tant als associats com als que no ho són.

2011.jpg
Origen
nens_edited.jpg

El Casal de Cartellà: orígens i principis

L'any 1998, dues sòcies fundadores de l'Ateneu, la Mei i la Pil, van tenir la iniciativa de fer un casal d’estiu alternatiu al casal esportiu que es feia a Sant Gregori. Amb el suport de la gent de l'Ateneu i un grup de joves decidits a fer de monitors, el juliol d'aquell any es va fer el primer casal de Cartellà amb 33 nens i nenes.

La rectoria de Cartellà era un indret amb les condicions idònies per a l’estil de casal que es volia fer, basat en l’educació en el lleure. La filosofia del casal partia de la base que a l'estiu els nens i nenes estan de vacances i el casal havia de ser el seu temps de lleure, tant merescut, després de tot un curs escolar, entenent el temps de lleure com una acció educativa, amb valors i continguts, però sense currículums ni notes, basada en el joc i les activitats que fomentin la llibertat, el respecte i el desenvolupament i creixement personal dels infants i joves. La vivència d’aquest temps de lleure és el fonament de la tasca educativa del casal, basada en el contacte humà i la relació amb el grup.

Els espais de la vella rectoria i l'escola de Cartellà, cedida per l'Ajuntament, van permetre la creació de diferents àmbits per distribuir la mainada per grups d’edat. D'altra banda, la proximitat del bosc proporcionava un entorn ideal per acostar la mainada a la natura. Ben aviat el bosc va adquirir un protagonisme especial, i la possibilitat de construir-hi cabanyes fou una de les activitats que més van engrescar a la mainada. 

Des del seu inici, la direcció del Casal l’ha assumit un professional titulat, acompanyat de joves monitors de la Vall, degudament acreditats com a tals, amb la col·laboració del grup de premonitors, joves amb inquietuds per a l’educació en el lleure que hi participen com a aprenents de monitor.

​Fins al 2004, el Casal va estar gestionat directament per una comissió de pares i mares, coordinats amb el director i amb el suport dels monitors que hi participaven com a voluntaris sense ànim de lucre.  A partir de 2005 la gestió del Casal s’ha anat delegant en diverses empreses, sempre sota la tutela de l'Ateneu i amb una comissió de pares i mares que vetlla perquè no es perdi l’esperit del Casal:

  • De 2005 a 2007, Dinamis

  • De 2008 al 2010, Casa de colònies Can Caballé de Sils

  • De 2011 a 2013,  Agrupació de joves El 42 de Sant Gregori

  • El 2014, Clariana Esports

  • De 2015 a 2022, Agrupació Escolta Pare Claret

  • 2023, GIJOC

  • 2024, El Gebre

bottom of page