top of page

Premis Ateneus

Premis Ateneus

Els Premis Ateneus són els guardons que la Federació d’Ateneus de Catalunya convoca anualment des de l’any 1989, amb l’objectiu de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones, les empreses i els mitjans de comunicació del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.

​Els guardons s’adrecen a totes les entitats sense ànim de lucre que presentin propostes de projectes de qualitat en alguna de les categories proposades. L’entitat premiada rep un reconeixement i una contraprestació econòmica que promou la continuïtat i/o innovació en els seus projectes.



El jurat dels Premis Ateneus està format per persones externes a la Federació, amb una reconeguda trajectòria en els àmbits associatiu i cultural.

El 12 de desembre de 2023, a la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació, de Barcelona, es va celebrar la 34a edició de la Gala dels Premis Ateneus. 

L'Ateneu va guanyar el 3r Premi a la Creativitat per la 1a Trobada d'Artistes de la Vall de Llémena, llemenart, celebrada  a Cartellà el 15 d'abril d'aquell any. El jurat va atorgar-nos el premi per haver esdevingut un projecte cultural referent al territori, amb un impacte cultural tangible i una molt bona optimització dels recursos.

L’any 2015, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) va acollir el lliurament dels Premis Ateneus. En la seva vint-i-sisena edició, el certamen impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) dóna visibilitat al moviment associatiu en una nit de gala. Els guardons reconeixen la tasca duta a terme per les entitats i associacions de Catalunya al llarg de l’any en set categories diferents.

 

Aquell any l'Ateneu de la Vall de Llémena va estar guardonat amb el Primer premi a la Creativitat Artística pel Projecte BiblioArt. El projecte BiblioArt era una exposició col·lectiva inusual, tant per la seva conceptualització com pel format i el suport. Es tractava d’una col·lecció de quaderns originals, il·lustrats amb tècniques diverses: dibuix, collage,… per artistes plàstics que, amb la creació de gairebé 5000 obres concebudes expressament per a l’Any de les Biblioteques, donaven la seva visió sobre el món dels llibres i de les biblioteques i de la creació en general. El projecte va començar el primer trimestre de 2015 amb la convocatòria dels artistes a través d’escoles d’arts i col·lectius diversos. Fins al mes d’octubre, dibuixants, il·lustradors, dissenyadors gràfics, urban-sketchers, pintors, escultors, …van treballar en els seus respectius quaderns per posar-los a disposició dels lectors de les biblioteques de Catalunya a partir del novembre del 2015 i durant tot l’any 2016. Llibres d’art de petit format d’artistes d’arreu que s’acostaren als lectors d’arreu en un viatge bibliotecari. El projecte BiblioArt es presentava en dues exposicions de 27 i 26 quaderns originals respectivament. Cada exposició comptava a més a més amb un quadern a disposició del públic perqué tothom que volia pogués fer la seva aportació gràfica al projecte. L’exposició estava pensada perquè els lectors fullegeixin els quaderns lliurement a la pròpia biblioteca. La Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori i l’Ateneu de la Vall de Llémena produiren aquesta proposta per commemorar l’Any de les Biblioteques, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'any 2011, la Festa Remença, presentada pel nostre Ateneu, va ser seleccionada com a finalista dintre de l'apartat d'Activitats Socioculturals.



El 21 de desembre de 2011, a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona, en Joan Brunet, president de l'Ateneu va recollir el Primer Premi a l'activitat sociocultural per a la Festa Remença.



Des d'aquí volem dedicar aquest premi a tots aquells que amb el seu esforç i el seu entusiasme han fet possible que la Festa Remença esdevingués tot un referent per a la gent de la territori.

L'any 2018 ens presentarem per tercera vegada amb les nostres Jornades temàtiques, un projecte que havíem començat el 2010 i que s'ha anat programant en anys consecutius. Aquell any n'haviem programat tres: La caricatura del cant dels ocells, Les orquídies de la Vall de Llémena i Insectes de la Llémena i com fotografiar-los.

El 2020 ens vàrem haver d'adaptar en moltes coses i una d'elles fou el Club de Lectura. Malgrat que el confinament preceptiu provocat per la pandèmia del coronavirus , l’activitat del Club no es va aturar. Les trobades es van fer en format “on-line”, reinventant-nos per seguir mantenint el vincle amb els lectors i lectores. Així es varen desenvolupar les trobades d’abril, maig , juny i octubre 2020. Aquella edició dels premis FAC tenien una categoria especial per a guardonar com s'havien adaptat els Ateneus per a  seguir la seva activitat malgrat el confinament. L'Ateneu hi va presentar el projecte el Club de Lectura no s'atura.

L'any 2022 l'Ateneu va organitzar el cicle de conferències  Art i DonaTal com havien fet evident els ponents convidats, al llarg dels segles la dona ha estat especialment menystinguda en el món de l’Art. Amb aquest cicle de conferències l’Ateneu va voler posar el seu gra de sorra per reivindicar la rellevància de la creació artística de les dones al llarg de la història i, amb la mostra col·lectiva vam voler deixar testimoni de la creació artística actual de les dones de la Vall. Ho presentàrem als premis FAC en la categoria de "Creativitat Artistica".

bottom of page