Festa Remença
Després de molts d’anys en què l’estudi de la qüestió remença havia quedat circumscrit a un cercle reduït d’historiadors, l’any 1985, amb motiu de la commemoració del cinquè centenari de la Sentència Arbitral de Guadalupe, es va desvetllar de sobte un inusitat interès popular per uns fets que cinc cents anys enrere havien trasvalsat el país. Un interès que a la Garrotxa, en especial a Amer i a les valls d’en Bas i d’Hostoles, es va plasmar tant en actes de divulgació (conferències, creació del Centre d’estudis remences...) com en la celebració de festes populars.
A la Vall de Llémena, malgrat haver estat un dels centres de la revolta, la commemoració del cinc-centè aniversari de la Sentència va passar totalment desapercebuda. Tot i que en el projecte inicial de l’ecomuseu s’havia previst un centre de divulgació del fet remença a les escoles de Sant Martí de Llémena, el cert és que la història de les revoltes remences no despertà un cert interès entre la gent de la Vall fins que l’escriptor Albert Parareda, veí de Sant Martí de Llémena, no va publicar el llibre Via fora, lladres, l’any 2003.
Uns anys més tard, amb l’afany d’involucrar els ajuntaments de la Vall en la divulgació del fet remença, l’ateneísta Narcís Canadell feu de cicerone a la AODL de l’Ajuntament de Sant Gregori, pels diferents enclavament remences de la Vall. L’any 2007, arran de l’elaboració de l’Agenda 21 Local per part dels municipis de la Vall, els quatre Ajuntaments van acordar impulsar el projecte Vall de Llémena, refugi remença, per difondre la història dels remences i reivindicar els fets que havien tingut lloc feia cinc-cents anys. El projecte formava part del programa “Tallers per a la festa” promogut pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Dos anys més tard, una vegada constituïda la Mancounitat de la Vall de Llémena, es va posar fil a l’agulla, i es va començar a preparar el que esdevindria la primera festa popular de tota la Vall.
L’Ateneu va ser convidat a formar part d’un taller de dramatúrgia que havia de ser l’encarregat de crear un relat teatral a partir dels fets més decissius d’aquell moment històric. A la primera reunió del taller, per part de l'Ateneu hi van assistir en Narcís Canadell, en Josep Tur, l’Antoni Ruiz, i en Miquel Bohigas. La primera idea era fer un guió a partir del llibre de Parareda que comença, ni més ni menys, amb l’ajusticiament de Pere Joan Sala. Començar la història pel final va resultar prou difícil i, després de diverses propostes, es va optar per obrir les representacions recitant el romanç de la mort de Pere Joan Sala, original de Miquel Bohigas. El romanç donava pas a uns esquetxos que recreaven alguns dels fets més rellevants de la història: els mals usos, les reunions del sindicat remença, la revolta... Durant els quatre primers anys el guió de l’obra, sota la direcció de Rafel Nieto, es va anar modificant i adaptant a l’espai on s’havia de representar, enriquint-lo amb noves escenes cada any. A partir del quart any, el taller de dramatúrgia va donar la seva feina per acabada i, a partir de llavors, la col·laboració de l’Ateneu es va centrar en l’organització de les conferències de temàtica remença i medieval a càrrec d’historiadors i especialistes.
Per altra part, arran de les converses sorgides al voltant del taller de dramatùrgia, i d’acord amb la proposta prevista al PEDENC de la Vall de Llémena de crear una exposició itinerant sobre el fet remença a la Vall, es va decidir complementar l’escenificació amb una mostra on se situés aquell fet històric.
L’any 2019 l’Ateneu va editar l’Auca de la mort de Pere-Joan Sala, basada en el romanç del mateix títol escrit per Miquel Bohigas, i amb il·lustracions del menorquí Xavi Vegas.
L'any 2011 la Festa Remença de la Vall de Llémena fou guardonada amb el 1er premi d'Activitats Socioculturals per la Federació Catalana d'Ateneus.
2022
XII FESTA REMENÇA: NIT DE REMENCES.MAS FUSTER DE SANT MEDIR
El 28 de maig de 2022 es va celebrar la La Nit de Remences al Mas Fuster de Sant Medir. La feta va començar a la tarda amb jocs i contes per a la mainada. Al vespre Judith Ramirez va parlar dels Remeis en temps de remences i Aurora Morales va fer un taller de feltre. La festa va culminar de nit amb els Jocs de la Vall i diverses escenes de microteatre. Al llarg del dia va actuar el grup musical Sübitus i l'associació Sala Duo Bellum Gerió va fer una exhibició d'espasa llarga.
2021
XI FESTA REMENÇA. SANTA CECÍLIA DE LES SERRES
A causa de la pandèmia de la COVID i després d'un any en blanc, la Festa Remença es va reinventar amb el rodatge d'un curtmetrage a diversos indrets de la Vall, amb més de 100 voluntaris dirigits per Marta Parramón. El tret de sortida de la programació havia estat a la sala 1 d'octubre de Sant Gregori amb la conferència Els Forns de calç a la Vall de Llémena a càrrec de Ferran Noguer, guanyador del premi Ateneu 2018 de Treballs de Recerca de Segon de Batxillerat. Un treball de recerca i geolocalització de tots els forns de calç de la Vall i de recuperació de la memòria històrica amb entrevistes a veïns que hi van treballar o els coneixien.
El 29 de maig, en dues sessions a Santa Cecília de les es va presentar el curtmetratge “Traïció Remença”. L'acte va començar amb el grup de música medieval Sübitus in Scena que va presentar un petit tast del seu nou repertori. Tot seguit es va produir el Relleu de la Forca remença, passant de Sant Martí a Sant Gregori. La projecció del vídeo va tenir un final inesperat amb la intervenció de diferents intèrprets del film i amb especialistes de la companyia Drakonia.
2019
X FESTA REMENÇA. MONTBÓ
-
Sala 1 d'octubre de Sant Gregori:
-
Conferència El món de les auques, a cura de l'escriptor Jordi Dalmau.
-
Presentació de l'Auca de la mort de Pere Joan Sala, amb versos de Miquel Bohigas i il·lustracions de Xavi Vegas.
-
-
Montbó:
-
it de remences. Passejada noctutrna pels boscos de Montbó, amb escenes de teatre i performance final (actors i actrius de la Vall, Club de Gimnàstica de Sant Gregori, Coral de Sant Gregori, grup de percussió Sübitus, Mas Suro, efectes especials del grup Bombolla, voluntaris i voluntàries de canet d'Adri).
-
- Masos de can Bassiu i can Birulesc, esglèsia de Montbó:
- Conferència La Vall de Llémena i el sindicat remença del 1448, a càrrec de la historiadora M.Mercè Homs Brugarolas.
- Representacions teatrals: Lletres i espases, Creences paganes i religió, Conte breu de remences, amb direcció de Marta Parramón,artesà.
- Granja d'animals, mercat d'artesans, escola de remences (Espai Jove Cal Bolet) jocs remences, passejades amb poni, danses tradicionals i tastets de cuina tradicional.
2018
IX FESTA REMENÇA. SANT ESTEVE DE LLÉMENA
-
Mas el Molí:
-
Conferència Els molins tradicionals, a cura de l'historiador Xavier Solà.
-
Representació de l'obra de teatre L'Herència, de Marta Parramón (4 representacions)
-
- Sant Esteve de Llémena
- Nit de remences. Recorregut nocturn per poble de Sant Esteve i entorns de la riera, (amb micro-escenes teatrals i performance final (actors i actrius de la Vall, Club de Gimnàstica de Sant Gregori, Coral de Sant Gregori, grup de percussió PercuArt).
- La Planta de Sant Esteve
-
Mercat artesà , granja d'animals, escola de remences (Espai Jove Cal Bolet) jocs remences, passejades amb poni, danses tradicionals música popular amb Festinamus i tastets de cuina tradicional. Intervencions d'actors i actrius amb micro-escenes teatrals.
-
2017
VIII FESTA REMENÇA. CASTELL DE CARTELLÀ
-
Castell de Cartellà:
-
Nit de remences. Caminada nocturna de Sant Gregori al castell de Cartellà amb escenes costumistes pel camí (algunes escenes es van suspendre a causa de la pluja)
-
Conferència Guillem Galceran de Cartellà de la doctora Maria Mercè Homs.
- Visites guiades al castell de Cartellà
- Concert instrumental a càrrec d'Antoni Madueño.
- Representació de l'obra de teatre Res és el que sembla, amb guió i direcció de Marta Parramón,
- Escola de remences (Espai Jove Cal Bole) jocs remences, danses tradicionals, cercavila, passejades amb poni i tastets de cuina tradicional.
-
2016
VII FESTA REMENÇA. CAN NERÒS, SANT MARTÍ DE LLÉMENA
Al 2016 la Festa Remença de la Vall de Llémena se va celebrar el diumenge 29 de maig, a l'entorn de la masia de Can Nerós (Sant Martí de Llémena). El dijous 26 de maig el Dr. Carles Vela de la UdG ens va parlar de la cura de la salut a l’època dels remences. Com cada any la conferència la va programar l’Ateneu. L’endemà al vespre, va tenir lloc una caminada nocturna al llarg del camí Ral, des de Llorà fins a Sant Martí de Llémena. La festa va continuar el diumenge a la plaça de Sant Martí, amb la inauguració de l’escultura de la Forca Remença, obra d’Alexis Ayala, que va ser inaugurada pel Conseller de Cultura Santi Vila.
La jornada va continuar amb el mercat d'artesans, trobada de Sant Antoni, mostra ramadera de la Vall, tastets gastronòmics dels restaurants de la vall, danses tradicionals, “Jocs rurals de la Vall”, i la representació del teatre “Filmant el passat” amb més de 35 actors dirigits per Marta Parramón i amb acompanyament de la coral, amb 11 representacions al llarg de tota la jornada.
-
Escoles de Sant Martí de Llémenai:
-
Conferència La cura de la salut a l'època remença, a càrrec del Dr. Carles Vela Aulesa de la UdG.
-
-
Llorà
-
Nit de remences. Caminada nocturna de Llorà a Sant Martí.
-
-
Sant Martí de Llémena:
- Inauguració de l'escultura La forca remença d'Alexis Ayala.
-
Can Nerós
-
Mercat artesà , mostra ramadera, escola de remences (Espai Jove Cal Bolet, AMPA Escola Agustí Gifre, AFA Institut Vall de Llémena) jocs remences, tallers artesanals, passejades amb poni, i tastets de cuina tradicional.
-
Danses tradicionals (Sardanistes de la Vall de Llémena, alumnes de l'escola Agustí Gifre)
-
Representació de l'obra de teatre Filmant el passat, amb guió i direcció de Marta Parramón i amb l'acompanyament de la coral de Sant Gregori.
-
2015
VI FESTA REMENÇA. CAN HERAS D'ADRI
Com és tradicional, l'Ateneu va col·laborar a la Festa organitzant una conferència sobre aspectes relacionats amb el fet remença i la seva època. En aquest cas la conferència versà sobre Els sabers de les dones medievals a càrrec de Teresa Vinyoles, Medievalista i Professora jubilada de la Universitat de Barcelona, experta en com vivien les dones a l'època medieval que ha escrit articles i llibres sobre el tema
-
Ajuntament de Canet d'Adri:
-
Conferència Els sabers de les dones medievals, a càrrec de la medievalista Teresa Vinyoles.
-
Exposició sobre el Fet Remença a la Vall de Llémena.
-
-
Can Heras d'Adri
-
Mercat artesà , mostra ramadera de la Vall, escola de remences (Espai Jove Cal Bolet, AMPA Escola Agustí Gifre) jocs remences, espai remença amb jocs tradicionals infantils, tallers artesanals (de melmelades per l'Associació de Dones de la Vall; d'ungüents naturals amb Rosa Boyero; de feltre amb Aurora Morales; de ceràmica), animació circense amb David Gonzàlez, i alumnes, passejades amb poni, i tastets de cuina tradicional.
- Danses tradicionals (Sardanistes de la Vall de Llémena, escola Agustí Gifre)
-
Representació de l'obra de teatre Ânimes remences, amb guió i direcció de Marta Parramón i amb l'acompanyament de la coral de Sant Gregori.
-
Nit de remences. Caminada nocturna de Canet d'Adri fins a Can Heras.
-
2014
V FESTA REMENÇA. SANT ESTEVE DE LLÉMENA
Aquell any la Festa es va renovar i ampliar amb noves activitats al llarg de tot el diumenge. Durant tot el dia hi va haver mercat d'artesans, tallers infantils i per a adults, concursos populars i zona d'activitats i de jocs per a la mainada.També es va celebrar la festa de Sant Antoni, amb una trobada de cavalls i cavallers, i una degustació de tastets gastronòmics a càrrec dels restaurants de la zona.
El teatre es va reinventar amb quatre peces breus de microteatre, amb un itinerari per diverses localitzacions a l'entorn de l'esglèsia i la rectoria de Sant Esteve. Sota la direcció de Marta Parramón, els actors i les actrius van recrear diverses escenes inspirades en les reivindicacions i la lluita dels remences.També es va celebrar la segona edició dels Jocs Remences de la Vall, que aquell any van guanyar els joves de Canet d'Adri.
Com en altres anys, l'Ateneu va col·laborar a la festa amb l'organització de sengles conferències dels professors de la UdG Pere Orti Gost (El nivell de vida dels remences) i Lluís To Figueres (Els matrimonis remences). El primer ponent ens va parlar dels nivells de vida dels remences de la Catalunya baixmedieval, agafant d'exemple la zona de la Vall d'Aro. El segon ponent va parlar-nos dels matrimonis remences al segle XIV: el cas de les valls de Llémena i d'Amer.Les dues conferències van posar en evidència que els remences tenien un nivell de vida prou acceptable, en comparació amb altres sectors de la poblac a trentena de persones.
-
Esglèsia de Sant Esteve de Llémena:
-
Conferència El nivell de vida dels remences a la Catalunya baixmedieval, a càrrec del professor de la UdG Pere Orti Gost .
-
Conferència Els matrimonis remences al segle XV, a càrrec del professor de la UdG Lluís To Figueres .
-
Exposició sobre el Fet Remença a la Vall de Llémena. Incorporació del plafó dedicat a Sant Gregori i del plafó dedicat a Sant Aniol de Finestres
-
-
Parada de la Torre:
-
Mercat artesà , mostra ramadera de la Vall, jocs remences, espai remença amb jocs tradicionals infantils, tallers artesanals (cistelleria, feltre, sabó, ungüents naturals), demostració de treball de forja, titelles infantils, concurs de rams silvestres, danses, cercavila, passejades amb poni, taverna del pagès, tastets de cuina tradicional.
-
Recorregut eqüestre pels entorns del poble.
-
-
Enton de l'església de Sant Esteve de Llémena:
-
Representacions teatrals, matí i tarda i escenes costumistes, amb l'acompanyament de la coral de Sant Gregori.
-
2013
IV FESTA REMENÇA. SANT GREGORI
Els dies 4 i 5 de maig el municipi de Sant Gregori va acollir la quarta edició de la Festa Remença. El diumenge al matí, l’Ateneu va organitzar dues conferències al casal dels Margarit. L’historiador Joan Llinàs va parlar de les negociacions per a la resolució del conflicte remença que precisament van començar en aquest mateix recinte. Per la seva banda, el cuiner David Lienas va parlar de la cuina de l'època medieval. Les conferències es van acompanyar de l'exposició remença que enguany ha incorporat els plafons de Sant Gregori i Sant Aniol de Finestres. .
A la tarda, es van celebrar els Primers Jocs Remences, on els joves dels diferents pobles de la Vall van participar en diferents proves de caràcter rural, sota l’atenta vigilància del gegant de Pere Joan Sala i els seus capgrossos.
Entre prova i prova, el públic va gaudir amb les danses tradicionals de l'Associació de Sardanistes i dels alumnes de 3er i 6è de l'escola Agustí Gifre, acompanyats de la companyia de música medieval Festinamus. A continuació un breu recorregut saltejat per diferents escenes costumistes (Associació del pessebre de Granollers de Rocacorba, els joves de Sant Gregori i els Llampecs del Llémena) va donar pas a una nova representació teatral, precedida pel ball de cintes. Per finalitzar, el tradicional berenar de coca remença, acompanyat també d’un tastet de pa amb vi i sucre, promogut pels restaurants de la Cuina de les Carboneres.
L'endemà al matí, la caminada popular d’una cinquantena de veïns va portar la forca remença des de Sant Gregori fins a Sant Aniol de Finestres, on l’any vinent se celebrarà la 5a edició de la Festa Remença.
-
Castell de Sant Gregori:
-
Conferència Les negociacions per a la resolució del conflicte remença i Sant Gregori, a càrrec de l'historiador i arqueòleg Joan Llinàs.
-
Conferència La cuina en temps de remences, a càrrec de David Llenas, cuiner i director de l'escola Bell-Art.
-
Exposició sobre el Fet Remença a la Vall de Llémena. Incorporació del plafó dedicat a Sant Gregori i del plafó dedicat a Sant Aniol de Finestres
-
-
Veïnat de l'Església de Sant Gregori:
-
Festa Remença: danses (Sardanistes de la Vall de Llémena, alumnat de l'escola Agustí Gifre) amb l'acompanyament musical de Festinamus.
-
Escenes costumistes i berenar remença.
-
Representació teatral Recordau els passats (quarta versió renovada i adaptada).
-
Relleu de la forca remença. Caminada des de Sant Gregori, passant per Llorà fins a Sant Esteve de Llémena.
-
Recull fotogràfic de la representació teatral a Sant Gregori
2012
III FESTA REMENÇA. CAN SALA, GRANOLLERS DE ROCACORBA
La IIIa Festa Remença tingué lloc el 26 de maig a Can Sala de Granollers de Rocacorba, bressol del remença Pere Joan Sala, cabdill de la segona revolta el 1484.
A la tarda, inauguració del monument a Pere Joan Sala, a Granollers de Rocacorba, i després les danses tradicionals, els quadres costumistes, l’arribada del gegant remença i els seus timbalers i la representació teatral per acabar amb un berenar remença de la Cuina de les Carboneres. L'endemà, la marxa popular des de Sant Martí fins a Sant Gregori per lliurar la forca remença al municipi germà. I el més important, que veïns i veïnes dels quatre pobles de la vall de Llémena es van reunir per un dia, en un indret de la vall, per recordar els pagesos del passat que van lluitar per la seva llibertat i per la defensa d’aquesta terra.
-
Església de Sant Pere de Llorà:
-
Conferència La Catalunya del segle XV: una societat en crisi, a càrrec de l'historiador Joaquim Nadal.
-
Conferència Què implicava a les famílies ser remença, a càrrec de l'historiadora Rosa M. Lluch.
-
Exposició sobre el Fet Remença a la Vall de Llémena. Incorporació del plafó dedicat a Sant Martí de Llémena i recuperació de la maqueta de la Vall de Llémena.
-
-
Can Sala de Granollers de Rocacorba:
-
Inauguració de l'escultura commemorativa de la història dels remences de la Vall, obra de Jaume Servosa, al camí de Can Sala.
-
Festa Remença: danses (Sardanistes de la Vall de Llémena, alumnat de l'escola Agustí Gifre) amb l'acompanyament musical de Festinamus.
-
Escenes costumistes a càrrec del pessebre de Granollers de Rocacorba i de l'Espai ove Cal Bolet.
-
Berenar popular.
-
Representació teatral Recordau els passats (tercera versió renovada i adaptada).
-
Relleu de la forca remença. Caminada des de Sant Martí de Llémena fins aSanta Afra.
-
Recull fotogràfic dels assajos a Can Sala
2011
II FESTA REMENÇA. CANET D'ADRI
A Canet d’Adri es va disposar d’un espai prou gran per encabir-hi tot el públic. Les escenes, convenientment renovades i adaptades a l’entorn, es van fer a redós de l’esglèsia romànica de Sant Vicenç, passant pel pati de la rectoria, per conduir finalment el públic fins a l’explanada on van tenir lloc les dances tradicionals i des d’allà a l’espai reservat per a la representació teatral. El gegant que representa en Pere Joan Sala i els dos capgrossos els havien fet joves de la Vall, en el marc d’un dels tallers creats expressament per a l’ocasió.
-
Ajuntament de Canet d'Adri:
-
Taula rodona: Origen de la remença. Impostos als masos a l'edat mitjana i la revolta remença, a càrrec dels historiadors Lluí To i Joan Llinàs.
-
Exposició sobre el Fet Remença a la Vall de Llémena.
-
-
Afores de l'església de Canet d'Adri:
-
Festa Remença: danses, escenes costumistes i berenar remença a càrrec dels restaurants de la Cuina de les Carboneres de la Vall de Llémena.
-
Presentació del gegant de Pere Joan Sala i dos capgrossos.
-
Representació teatral Recordau els passats (segona versió renovada)
-
Relleu de la forca remença. Caminada des de Canet d'Adri fins a Llorà.
-
-
Barcelona, auditori CaixaFòrum(21/12/2011)
-
Premis Ateneus 2011, organitzats per la Federació d'Ateneus de Catalunya. El president de l'Ateneu va recollir el Primer Premi a l'Activitat Sociocultural per la Festa Remença de la Vall de Llémena.
-
.
2010
I FESTA REMENÇA. SANT ANIOL DE FINESTRES
Les escenes costumistes es van instal·lar al llarg d’un recorregut costerut que portava des de la plana on havien tingut lloc la recepció i les dances tradicionals fins a l’espai reservat per a la representació. L'assistència de públic va superar amb escreix l'esperada i la representació teatral es va haver de fer dues vegades
-
Local social de Sant Esteve de Llémena:
-
Taula rodona: Els remences de la Vall de Llémena, a càrrec dels historiadors Albert Reche, Joan Llinàs i Miquel Freixa.
-
Inauguració de l'exposició sobre el Fet Remença a la Vall de Llémena.
-
-
Sant Aniol de Finestres:
-
Festa Remença: danses, escenes costumistes, berenar remença.
-
Representació teatral Recordau els passats.
-
-
Espai La Pineda de Sant Gregori (1/10/2010)
-
Presentació del vídeo de la I Festa Remença.
-
Exposició sobre el Fet Remença a la Vall de Llémena, amb la incorporació del plafó dedicat a Canet d'Adri.
-
.