top of page

Llemenart a la revista Les garrotxes



El 15 d’abril de 2023, en el marc del Dia Internacional de l’Art que commemora el naixement de Leonardo da Vinci, més de trenta artistes residents a la Vall de Llémena van mostrar les seves obres a la rectoria de Cartellà en una exposició conjunta organitzada per l’Ateneu de la Vall de Llémena. S’hi van poder veure una gran diversitat d’estils, i va ser una grata sorpresa descobrir i interactuar amb tots els artistes que vivien a la contrada. Molt públic assistent ho va gaudir i celebrar. Naixia, així, el Llemenart, una iniciativa que va rebre el tercer premi a la creativitat a la gala dels Premis Ateneus per haver esdevingut un projecte cultural referent. La proposta va ser iniciada per Miquel Bohigas, que havia omplert el seu espai d’oci amb el dibuix i la fotografia, ambdós camps explorats de manera autodidacta. El 1992 va anar a viure a Sant Gregori i de seguida es va vincular a l’Ateneu, constituït dos anys abans. Des dels seus orígens, l’entitat ha impulsat diverses línies d’acció per a la difusió i defensa del patrimoni cultural i natural del territori.

Les trobades de galeristes i artistes del Bòlit de Girona, amb motiu del Dia Internacional de l’Art, van donar la idea de proposar aquesta trobada d’artistes a escala local. Els organitzadors poc s’imaginaven que la proposta tindria una resposta multitudinària: en part desconeixien que a la zona n’hi vivien tants, de creadors. El Llemenart destaca per la mentalitat oberta. És a dir, totes les disciplines hi són benvingudes i no es diferencia entre qui fa de l'art el seu modus vivendi i qui, simplement, ho contempla com una passió. La diversitat artística podria ser la seva singularitat principal. A la vall hi viuen artistes de totes les edats que exploren prismes artístics sorprenents. Si fem una ullada als participants de la primera edició veiem setze pintors i dibuixants –des del paisatge figuratiu als mandales, l’expressionisme o l’abstracció–, tres fotògrafs, quatre músics, escultors de ceràmica, talladors de fusta amb xerrac, vidriers o creadors amb llana, gent del món de les arts escèniques –dansa, titellaires o pallasses–

i artistes multidisciplinars que poden fer des d’instal·lacions a grafits.

El bon ambient d’aquesta primera trobada va servir per engegar projectes artístics comuns, com ara una exposició col·lectiva centrada en la figura de la girafa –l'emblema del Llemenart–que es va poder veure el mes de gener a la biblioteca. Per a l’edició d'aquest any, que s'ha celebrat els dies 13 i 14 d'abril, a més a més de l’exposició d’obres, hi ha hagut concerts amb músics locals, espectacles i un petit mercat d’artesania. Així s'ha consolidat aquest punt de trobada artístic a la Llémena.


Laia Juez.

Revista les garrotxes, núm. 33, primavera- estiu 2024

Destaquem ...

Darreres entrades

Etiquetes

bottom of page